Ga omhoog

CO2-uitstoot al weer hoger dan voor corona

Na een sterke daling begin 2020 is de wereldwijde uitstoot van CO2 weer terug op het oude peil. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationale Energieagentschap. In 2020 veroorzaakte de pandemie een gemiddelde daling van de uitstoot met 6 procent. Maar dat cijfer maskeert grote variaties, stelt het Energieagentschap. Na een dieptepunt in april herstelden de wereldwijde emissies zich immers snel, en in veel economieën stijgt de uitstoot nu weer  boven het niveau van voor de pandemie.

 

Vraag Offerte aan

Waarschuwing

“Het herstel van de wereldwijde uitstoot tegen het einde van 2020 is een duidelijke waarschuwing dat er niet genoeg wordt gedaan om de transitie naar schone energie wereldwijd te versnellen”, zegt Fatih Birol, hoofd van het IEA. “Als regeringen niet snel handelen met het juiste energiebeleid, dreigen ze de historische kans te verkwanselen om van 2019 de definitieve piek in wereldwijde uitstoot te maken”. Birol verwijst daarmee naar de enorme herstelpakketten die regeringen wereldwijd hebben goedgekeurd om hun economie er na de coronacrisis bovenop te helpen. “In maart 2020 drong het IEA er al bij regeringen op aan om schone energie centraal te stellen in die stimuleringsplannen om een duurzaam herstel te garanderen”, zegt hij. “Maar onze cijfers laten zien dat we terugkeren naar koolstofintensief zakendoen. Dit jaar is cruciaal voor internationale klimaatactie, maar de nieuwe cijfers herinneren ons scherp aan de enorme uitdaging waarmee we worden geconfronteerd bij de snelle transformatie van het wereldwijde energiesysteem.”

 

Korte termijn

De uitstoot van China is een teken aan de wand. China was de eerste grote economie die uit de pandemie kwam en de beperkingen terugschroefde. Daardoor nam de economische activiteit weer toe, en daarmee ook de uitstoot, die met 0,8 procent steeg tegenover eind 2019. De uitstoot in de Verenigde Staten is in 2020 wel met 10 procent gedaald tegenover 2019, maar ook dat cijfer verbergt een groei op maandbasis.

 

Lees de rest van het artikel via: Duurzaam Nieuws

Foto: Ashley Basil