Ga omhoog

Internationale wetenschappers presenteren samen masterplan voor insectenherstel

Het is geen geheim meer dat vele insecten problemen hebben.

Maar daar valt iets aan te doen, volgens ruim 70 wetenschappers uit 21 landen, waaronder onderzoekers van Wageningen University & Research. Hun 'road map' voor insectenbehoud en -herstel staat deze week in het tijdschrift Nature Ecology & Evolution. Met veel tips voor goede voornemens voor dit jaar tot aan lange-termijnoplossingen wereldwijd.

Het doel is om snel met ‘insectenherstel’ te starten, zegt initiatiefnemer en hoogleraar Jeff Harvey van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Overal ter wereld nemen de bewijzen toe dat insectensoorten te lijden hebben van verschillende soorten stress door menselijk toedoen: het verlies en de versnippering van leefgebied, vervuiling, invasieve soorten, klimaatverandering en overmatig oogsten. “Als wetenschappers willen we alle kennis beschikbaar stellen, zodat dit samen met beheerders, beleidsmakers en alle andere betrokkenen in actie kan worden omgezet.”

 

Van roofdier tot bestuiver

“Het nieuwe is, dat we strategisch denken,” legt Harvey uit. De ‘road map’ leidt niet alleen naar insectvriendelijke doelen op de korte, maar ook op de onmisbare lange termijn. Meer dan 70 experts uit alle werelddelen ...

Lees verder op Omgevingsweb

Foto door: Roman Boed