De Seveso richtlijn
Wat is de Seveso richtlijn?
De Seveso richtlijn stond in Nederland tot 1 januari 2024 ook wel bekend als Brzo (Besluit risico zware ongevallen) Het betreft regelgeving voor bedrijven die met een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen werken. Seveso -bedrijven moeten specifieke maatregelen nemen omdat een ongeval bij een dergelijk bedrijf enorme gevolgen kan hebben voor de omgeving.
De oorsprong van Seveso
De naam ‘Seveso-richtlijn’ vindt zijn oorsprong in het Italiaanse stadje Seveso, waar zich een chemische ramp heeft afgespeeld. Op 10 juli 1976 heeft in de fabriek Icmesa een grote ontploffing plaatsgevonden waarbij giftige stoffen (m.n. dioxinen) vrijkwamen. Door de gifwolken zijn tientallen mensen ziek geworden, duizenden dieren overleden en is een groot deel van de natuur verontreinigd. Om dergelijke gevallen in de toekomst te voorkomen is de Seveso-richtlijn opgesteld, welke in Nederland eerst heeft geleid tot het Brzo en sinds 1 januari 2024 onderdeel is van de Omgevingswet.
Wanneer valt uw bedrijf onder de Seveso-richtlijn en is het een Seveso-inrichting?
Dit geldt voor bedrijven waar grote hoeveelheden van gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Opslag is hierbij meestal het belangrijkste, maar ook de aanwezigheid van deze stoffen in het proces moet meegenomen worden. In de Seveso richtlijn staat beschreven welke stofcategorieën en specifieke stoffen worden bestempeld als gevaarlijk. Er is daarbij een lage drempelwaarde en een hoge drempelwaarde. U bent een Seveso-bedrijf (formeel een Seveso-inrichting) wanneer de drempelwaarde wordt overschreden. Afhankelijk van de gevaren en de hoeveelheid stoffen worden bedrijven ingedeeld in twee verschillende drempelinrichtingen:
Lage drempelinrichting
Seveso-bedrijven die alleen de lagedrempel overschrijden, zijn bedrijven die minder risico’s met zich meedragen dan bedrijven die de hogedrempel overschrijden. Lage drempelbedrijven worden verplicht gesteld om alle maatregelen te treffen die nodig zijn om zware ongelukken te voorkomen en gevolgen op de omgeving te beperken. Dit moeten zij te allen tijde kunnen aantonen. Normaliter wordt er 1 keer per jaar, maar dit kan ook vaker of maar 1 keer per 2 jaar zijn, een inspectie door de overheid uitgevoerd.
Hoge drempelinrichting
Seveso-bedrijven die ook de hogedrempel overschreiden moeten aan meer eisen voldoen. Zo moeten zij, naast de verplichtingen die gelden voor de lagedrempelinrichting, ook een veiligheidsrapport opstellen. Afhankelijk van de risico’s worden er jaarlijks of vaker inspecties uitgevoerd.
Specifieke vereisten van de Seveso III-richtlijn
De Seveso III-richtlijn, officieel bekend als Richtlijn 2012/18/EU, is een Europese wetgeving die gericht is op de beheersing van gevaren bij zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn. Deze richtlijn heeft als doel om ernstige ongevallen te voorkomen en de impact ervan op mens en milieu te beperken.
Bedrijven die met bepaalde hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken, zijn verplicht om strenge veiligheidsmaatregelen te implementeren en noodplannen op te stellen. De richtlijn vereist ook dat de bevoegde autoriteiten toezicht houden en regelmatig inspecties uitvoeren. De Seveso III-richtlijn vervangt de eerdere Seveso II-richtlijn en is uitgebreid met strengere regels, onder andere op het gebied van transparantie en publieke informatie. Hierdoor zijn niet alleen de bedrijven beter voorbereid op noodsituaties, maar is ook de bescherming van de bevolking en het milieu verbeterd.
Toetsen en onderzoeken voor Seveso-bedrijven
Als uw bedrijf valt onder de Seveso richtlijn kan het zijn dat u bepaalde toetsen en onderzoeken moet uitvoeren om de veiligheid te kunnen waarborgen. Bij Kuiper & Burger zijn we gespecialiseerd in het uitvoeren van verschillende onderzoeken welke zinvol zijn voor Seveso-bedrijven. Zo kunt u bij ons terecht voor o.a. een Quantitative Risk Assessment of een Milieu Risico Analyse.
Heeft u vragen of wilt u graag weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.
Wat opdrachtgevers over ons zeggen
In de loop der jaren hebben vele opdrachtgevers hun weg gevonden naar Kuiper & Burger.