“Eruit halen wat eruit te halen valt”
Door de ramp in Moerdijk is het werken met gevaarlijke stoffen een steeds gevoeliger thema geworden. Bedrijven hebben te maken met vergunningverleners die de regels strikter willen handhaven. Dat vraagt om kennis van zaken bij de aanvraag en overtuigingskracht in de dialoog met overheden. De firma De Rijke huurde daarom advies- en ingenieursbureau Kuiper & Burger in.
“Wij voelden gelijk een klik met de mensen van Kuiper & Burger,” zegt Henk Zevenbergen. Hij is senior adviseur op het gebied van milieuvergunningen en bouwactiviteiten bij de logistieke dienstverlener uit Spijkenisse. De Rijke vroeg Kuiper & Burger voor het eerst om advies bij de milieuvergunningen voor de vestiging in Moerdijk.
Klimaat
Die aanvraag was nog relatief eenvoudig. Het klimaat voor vergunningaanvragen veranderde echter snel door de grote brand bij Chemie-Pack, dat ook in Moerdijk gevestigd is. “De regels worden sindsdien tot in de kleinste puntjes nageleefd”, legt Zevenbergen uit. “Dat vinden wij ook heel goed, maar het wordt daardoor wel steeds belangrijker om goede rapporten op tafel te kunnen leggen.”
Na de goede ervaringen in Moerdijk besloot De Rijke om Kuiper & Burger opnieuw in te huren voor onder meer de opmaak voor een vergunning voor de locatie Sluiskil. Dat is een nog lopend proces waarin het adviesbureau bijstaat bij onder meer de strategiebepaling, het opstellen van veiligheidsrapporten en certificering voor de PGS15-norm, die toeziet op de opslag van gevaarlijke stoffen en bewaking van de loodsen. Inmiddels verzorgen Kuiper & Burger ook de contacten voor de verlening en aanpassing van vergunningen in Spijkenisse en de locatie Rotterdam Botlek.
Weerwoord
De moeilijkheden zijn vooral verschillen van inzicht met gemeenten of de provincie. Zevenbergen: “Overheden vinden vaak dat de wet maar op één manier uitgelegd kan worden. Maar voor een goede invulling van de regels is het ook erg belangrijk om op een goede en economische manier te kunnen blijven werken. Dan is het essentieel dat je als bedrijf op de hoogte bent en een weerwoord klaar hebt.”
Dat bleek bijvoorbeeld bij een onderzoek naar de mogelijkheid van verhoging naar PGS15 beschermingsniveau 2 van een loods in Spijkenisse. “Wij willen die ruimte zo breed mogelijk inzetten, binnen de bestaande regels. Eruit halen wat eruit te halen valt, dus. Kuiper & Burger heeft op dat terrein veel voor ons bereikt.”
Actieve houding
Behalve over de kennis van zaken bij Kuiper & Burger, is Zevenbergen te spreken over de kleinschaligheid en actieve houding bij het bedrijf in Zoetermeer. “Je hebt veel contact met de directeuren, dat is heel prettig”, zegt hij. “ Zij hebben bovendien een adequaat team om zich heen met een echte hands-on mentaliteit. Ze beantwoorden niet alleen vragen die ik heb, maar komen zelf met ideeën over hoe het beter kan.”
Die actieve houding bleek ook in de rechtszaal. Kuiper & Burger stond De Rijke twee keer bij tijdens conflicten met gemeenten. “En succesvol ook”, zegt Zevenbergen. “Die zaken zijn positief voor ons uitgepakt. Ik hoefde geen advocaat in te huren die zich eerst moest inlezen. Zij hebben me geadviseerd en het woord gevoerd tijdens de zitting.”
On-going
De samenwerking van tussen de twee bedrijven krijgt steeds meer de vorm van een continu proces. Moerdijk is afgerond, in Sluiskil is het wachten op de beschikking, en in Rotterdam Botlek en Spijkenisse lopen de zaken nog. Zevenbergen: “In de toekomst zullen we met Kuiper en Burger doorgaan wanneer we een bureau moeten inhuren voor dit soort activiteiten. Onze samenwerking is on-going.”